Pepenele galben conţine foarte puţine calorii (sub 35 la o sută de grame) şi este o sursă importantă de minerale şi vitamine. Conţinutul său ridicat de apă contribuie la hidratarea, revigorarea şi detoxifierea organismului. Lista beneficiilor consumului de pepene galben este, însă, mult mai lungă.
Pepenele galben conţine vitaminele A şi C, dar şi minerale (magneziu, fosfor, calciu, potasiu), fibre şi numeroase substanţe cu proprietăţi diuretice, laxative şi de regenerare a ţesuturilor. Antioxidanţii din pepenele galben conferă energie şi întăresc sistemul imunitar. De asemenea, datorită conţinutului crescut de apă, de peste 90%, pepenele galben este indicat în curele de slăbire deoarece conferă saţietate fără a aduce organismului multe calorii. Totodată, pepenele galben este ajutorul ideal al organismului când vine vorba de neutralizarea radicalilor liberi.
Beneficiile pepenelui galben. Reglează tensiunea şi ritmul cardiac, ajută la menţinerea acuităţii vizuale
Cercetătorii de la Institutul Naţional Francez au descoperit că antioxidanţii enzimatici, SOD, precum cei conţinuţi de pepenele galben, scad nivelul proteinelor de stres care se acumulează în intestine. În acelaşi timp, conţinutul crescut de potasiu şi vitamina C reglează tensiunea arterială şi ritmul cardiac. Vitamina A din pepenele galben combate oboseala oculară şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale, protejând ochii de multe afecţiuni cauzate de înaintarea în vârstă, cum ar fi degenerescenţă maculară, cataracta sau glaucomul. Fibrele din pepenele galben au capacitatea de a scădea nivelul colesterolului şi a trigliceridelor, iar aportul masiv de vitamina A din acest fruct previne oxidarea colesterolului rău (LDL) şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge. De asemenea, fibrele ajută în caz de constipaţie şi ajută la potolirea senzaţiei de foame.
Vitaminele şi mineralele din pepenele galben ajută la păstrarea echilibrului metabolic, evitând apariţia complicaţiilor în cazul bolnavilor de diabet. Pepenele galben este recomandat şi viitoarelor mămici, deoarece conţine acid folic, care este un nutrient important pentru dezvoltarea corectă a sarcinii şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale ale bebeluşului.
Datorită conţinutului ridicat de vitamina K, pepenele galben este un tonic natural pentru ten, încurajând circulaţia sângelui şi, astfel, regenerarea rapidă a celulelor pielii. Aplicat extern, pepenele galben poate ajuta la menţinerea tinereţii pielii, fiind de ajutor în combaterea ridurilor, datorită nivelului ridicat de antioxidanţi pe care îi conţine. Pentru hidratarea tenului uscat, calmarea iritaţiilor şi a arsurilor solare, se poate masa faţa cu suc de pepene galben proaspăt stors sau se pot aplica felii subţiri de pepene, abia scos de la frigider.
Contraindicaţii: persoanele care suferă de probleme cu stomacul (enterită, colită, dispepsie) trebuie să evite consumul de pepene galben. De asemenea, este indicat să evitaţi consumul de pepene galben care nu este destul de copt, pentru că poate provoca indigestie şi diaree. Pepenele galben este destul de greu de digerat de stomacul copiilor, motiv pentru care se recomandă ca acest fruct să fie consumat doar peste vârsta de doi ani.